Menu wspomagające odporność

W sezonie przejściowym między zimą a wiosną nietrudno o przeziębienie czy grypę dlatego tak ważne jest, aby zadbać o odporność w tym okresie. Można ją wspomóc nie tylko dzięki suplementacji czy ubieraniu się adekwatnie do panującej pogody, ale przede wszystkim dzięki prawidłowej diecie. Poznaj dania, które pomogą Ci zachować odporność.

Menu wspomagające odporność

Dieta wspomagająca odporność

Dieta to jeden z podstawowych aspektów życia, potrzebnych do zachowania zdrowia i wysokiego poziomu odporności. Codzienne menu powinny stanowić wysokojakościowe produkty, zapewniające wszystkie niezbędne wartości odżywcze. W diecie odpornościowej powinny znaleźć się zarówno witaminy, jak i białka, tłuszcze nienasycone czy cynk. Należy również zadbać o prawidłowe nawadnianie organizmu. 

Owoce i warzywa w codziennym menu

Różnego rodzaju owoce i warzywa są naturalnie bogate w witaminy, minerały oraz antyoksydanty, które wzmacniają układ odpornościowy, dlatego nie powinno ich zabraknąć w twojej diecie. Przede wszystkim owoce i warzywa są bogate w witaminę C, która pomaga w produkcji przeciwciał, które chronią przed chorobami. Najlepszymi źródłami witaminy C są:

  • cytrusy,
  • kiwi,
  • papryka,
  • brokuły,
  • jagody,
  • truskawki,
  • pomidory. 

Z tego powodu warto dbać, aby na talerzu poza mięsem znajdowały się różnego rodzaju surówki czy sałatki.

Produkty wysokobiałkowe na talerzu

Białko jest niezbędne do produkcji przeciwciał i innych białek układu odpornościowego. Dobrymi źródłami białka są: mięso, ryby, jaja, orzechy, nasiona i rośliny strączkowe. Warto więc uwzględnić w swoich posiłkach jedzenie pieczonych ryb, takich jak łosoś czy pstrąg, a także uzupełniać obiad gotowaną fasolką czy bobem.

Zdrowe tłuszcze nienasycone

Dieta wspomagająca odporność powinna być także bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe. Dobrymi źródłami tłuszczów nienasyconych są: oleje roślinne, awokado i orzechy, dlatego powinny one częściej gościć na naszym talerzu w okresie zachorowań na grypę i przeziębienie. 

W menu naszych restauracji należących do Spółdzielni Gastronomicznej w Bydgoszczy znajdą Państwo zarówno zdrowe i pyszne surówki ze świeżych warzyw, jak i różnego rodzaju ryby bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe. Zachęcamy do rezerwacji stolików lub skorzystania z naszych usług cateringowych.