Sprawdź, które owoce i warzywa królują obecnie na naszych talerzach!

Restauracje i bary należące do Bydgoskiej Spółdzielni Gastronomicznej codziennie korzystają z usług lokalnych dostawców, którzy przywożą świeże owoce oraz warzywa. Czerwiec to idealny czas na korzystanie z dobrodziejstw sezonowych owoców i warzyw, które obfitują w tym właśnie okresie. Sprawdź, które owoce i warzywa królują obecnie na naszych talerzach!

Sprawdź, które owoce i warzywa królują obecnie na naszych talerzach!

Długo wyczekiwana truskawka

Jest to owoc bogaty w witaminę C, błonnik i przeciwutleniacze. Spożywanie truskawek korzystnie wpływa na nasz układ immunologiczny. Wspomaga utrzymanie dobrej kondycji naszej skór, a także wspiera prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Truskawki są składnikiem wielu potraw, m.in. pierogów, kompotów, koktajli czy deserów w Barze Dworcowym.

Niskokaloryczne i pyszne maliny

Kolejnym sezonowym owocem, który warto wykorzystać w czerwcu, są maliny. Maliny są bogate w błonnik, witaminę C, przeciwutleniacze. Sprawdzą się jako dodatek do sałatki czy ciasta. Można z nich również przyrządzić dżemy oraz sosy, które będą pysznym uzupełnieniem naleśników.

Zielony zawrót głowy

Do swojej diety warto włączyć również dostępne w czerwcu warzywa. Jednym z nich jest cukinia. Zawiera cenne składniki odżywcze, takie jak:

  • błonnik,
  • witaminę C,
  • potas. 

Z cukinii można przygotować placuszki lub faszerować ją innymi warzywami i mięsem. Cukinia może być także używana jako zamiennik makaronu w spaghetti czy lasagne.

Szparagi to wciąż niedoceniane warzywa. Są one źródłem kwasu foliowego, witamin z grupy B, witaminy K oraz błonnika. Świetnie sprawdzą się u osób dbających o linię, ponieważ są niskokaloryczne. Szparagi są zdrowym dodatkiem do dań mięsnych, rybnych, a także do makaronów. Pyszny i sycący krem ze szparagów podawany w Restauracji Tango również znajdzie swoich miłośników. 


Pamiętajmy, że sezonowe produkty nie tylko korzystnie wpływają na nasze zdrowie, ale także stanowią wspaniałą okazję do eksperymentowania w kuchni i cieszenia się różnorodnością smaków, jaką oferuje nam natura.