Co zjeść latem w Bydgoszczy?

Lato w mieście też może być fajne! Szczególnie jeśli chodzi o stronę kulinarną. W upalne dni marzymy o czymś lekkim i strawnym. Oferta restauracji i barów obiadowych jest naprawdę szeroka! Co zjeść latem w Bydgoszczy? Podpowiadamy

Co zjeść latem w Bydgoszczy?

Ryba - panierowana, saute, kotlet rybny

 

Dania rybne kojarzą się z okresem wakacyjnym. Nic bardziej mylnego, to właśnie wtedy wiele gatunków jest łatwo dostępnych, a ich świeżość jest największa. Ryby mają także wysoką zawartość składników odżywczych. Są bogatym źródłem białka, witamin i minerałów. Mają także wysoki poziom kwasów tłuszczowych omega-3, które są korzystne dla zdrowia serca i mózgu. To posiłki lekkostrawne, które nie obciążają żołądka. Ryby mogą być dobrą alternatywą dla cięższych mięs.


Dania rybne zjesz w barach obiadowych w Bydgoszczy


Pierogi i placki ziemniaczane - tradycyjne dania szczególnie smakują latem

 

Mimo że pierogi popularne są przez cały rok, to latem latem można je przygotować z lekkimi, sezonowymi nadzieniami. Doskonale smakują pierogi z truskawkami, malinami lub innymi owocami. Dodatkowo oprószone cukrem pudrem lub z bitą śmietaną będą smacznym obiadem także dla najmłodszych.


Placki ziemniaczane to tradycyjne polskie danie, które idealnie pasuje do letnich posiłków. Są one przygotowywane z tartych ziemniaków, cebuli, jajek, mąki i przypraw. Placki można podać z kwaśną śmietaną, gulaszem lub różnymi sosami.


Szczawiowa, chłodnik, owocowa - idealne zupy na lato!


Zupa szczawiowa, mimo że nie przez wszystkich uwielbiana, to często jedzona jest właśnie latem. Wynika to z sezonowości głównego składnika. Szczaw jest rośliną sezonową, której zbieranie przypada na wiosnę i wczesne lato. Ponadto szczaw to bogate źródło witamin (A, C, K) oraz składników mineralnych, takich jak żelazo, magnez, wapń i potas. To także tradycyjna zupa, którą robiły nasze babcie, a więc i smak dzieciństwa!


Chłodnik to popularne danie letnie w Polsce. Jest to zimna zupa na bazie kwaśnej śmietany, jogurtu lub kefiru z dodatkiem startych ogórków, świeżych ziół (takich jak koperek) i czasem jajek. Chłodnik doskonale gasi pragnienie i jest orzeźwiający w upalne dni.


Zupa owocowa to lekkie i szybkie danie. Latem, gdy temperatury są wysokie, ważne jest dbanie o nawodnienie organizmu. Zupa owocowa składa się głównie z soczystych owoców i zawiera dużo wody. Owoce bogate w naturalne cukry, dostarczają organizmowi energii. Zupa jest łatwo przyswajalna i lekkostrawna. To też proste daniem do przygotowania.


Spróbuj zup idealnych latem w barach mlecznych w Bydgoszczy!